SUOMEN OPINTO – OHJAAJAT RY
SÄÄNNÖT
1 § Yhdistyksen nimi on Suomen opinto-ohjaajat ry, ruotsiksi Studiehandledarna i Finland rf, englanniksi The Finnish Guidance Counsellors Association. Yhdistyksen nimen lyhenne on SOPO ry. Yhdistyksen toiminta-alue on koko Suomi ja sen kotipaikka on Tampere. Yhdistys on puoluepoliittisesti sitoutumaton.
2 § Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää opinto-ohjausta, lisätä opinto-ohjaajien ammattitaitoa ja edistää jäsenistön yhteenkuuluvuutta. Lisäksi tarkoituksena on valvoa jäsenistön yleisiä ammatillisia etuja vaikuttamalla opetusalan järjestöihin, viranomaisiin ja ohjausalan kehittämistyötä tekeviin. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää jäsenilleen koulutusta, harjoittaa julkaisu- ja tiedotustoimintaa, antaa lausuntoja, laatii kannanottoja ja tekee esityksiä. Ohjausalan kansainvälisten yhteyksien ylläpito ja laajentaminen sisältyvät yhdistyksen toimintaan. Yhdistys voi tukea opinto-ohjaukseen liittyvää tieteellistä tutkimus-, kehittämis- ja kokeilutoimintaa.
3 § Yhdistyksen toimintavuosi on kalenterivuosi.
4 § Yhdistyksen jäsenet hyväksyy hallitus. Jäseneksi hyväksytään henkilö, jolla on opinto-ohjaajan /oppilaanohjaajan kelpoisuus tai joka on opinto-ohjaajakoulutuksessa. Jäseneksi voidaan ottaa myös henkilö, joka toimii yhdistyksen tarkoituksen hyväksi ja jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy jäseneksi. Yhdistyksellä voi lisäksi olla opiskelija-, eläkeläis- ja kannatusjäseniä. Yhdistyksen vuosikokous voi hallituksen esityksestä kutsua kunniajäseniä. Hallitus voi hyväksyä opiskelijajäseneksi ohjausalan koulutuksessa olevan ja eläkeläisjäseneksi opinto-ohjaajan työstä eläkkeelle jääneen. Kannatusjäseneksi hallitus voi hyväksyä yksityisen henkilön tai oikeuskelpoisen yhteisön, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta. Jäseneksi hyväksytyn täydellinen nimi, kotipaikka, ammatti ja muut yhdistyksen kannalta tarpeelliset tiedot kirjataan jäsenrekisteriin. Jäsenrekisterissä olevien tietojen luovuttamisesta päättää hallitus ottaen huomioon henkilörekisterilain (523/1999) määräykset. Varsinaisella jäsenellä ja kunniajäsenellä on oikeus osallistua yhdistyksen päätöksentekoon. Opiskelija-, eläkeläis- ja kannatusjäsenellä on yhdistyksen kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta. Liittymisellään yhdistyksen jäsen ilmaisee hyväksyvänsä yhdistyksen tarkoituksen sekä noudattaa sääntöjä.
5 § Varsinaisen jäsenen, opiskelija- ja eläkeläisjäsenen sekä kannatusjäsenen on maksettava yhdistykselle vuosittain yhdistyksen vuosikokouksessa päätetty jäsenmaksu. Jäsenmaksu voi olla erisuuruinen eri jäsenryhmille. Hallitus päättää jäsenmaksun perimistavan. Kunniajäseneltä ja kunniapuheenjohtajalta ei peritä jäsenmaksua.
6 §
7§ Jäseneksi hyväksytty henkilö kuuluu yhdistykseen niin kauan, kunnes hän kirjallisesti ilmoittaa hallitukselle tai sen puheenjohtajalle eroavansa yhdistyksestä. Jäsen katsotaan eronneeksi, jos hän ei ole maksumuistutuksen lähettämisen jälkeen maksanut jäsenmaksua.
8 § Jäsenen erottamisesta on voimassa, mitä siitä on säädetty yhdistyslain 14. §:ssä. Jäsenen erottamisesta päättää yhdistyksen hallitus.
9 § Yhdistyksen tilikausi on 1.1. – 31.12. Tilinpäätös, kirjanpitoaineisto, yhdistyksen ja sen hallituksen sekä toimikuntien kokouspöytäkirjat on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien tulee palauttaa asiakirjat lausuntoineen hallitukselle kymmenen päivän kuluessa siitä, kun he ovat saaneet tilintarkastusasiakirjat käyttöönsä.
10 § Yhdistys kokoontuu hallituksen kutsusta vähintään kerran vuodessa. Yhdistyksen vuosikokous pidetään helmi- maaliskuun aikana. Yhdistyksen ylimääräinen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kahdeskymmenesosa (1/20) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä ilmoittamansa asian käsittelyä varten sitä vaatii. Vaatimus kokouksen pitämisestä on esitettävä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle. Hallituksen on viipymättä vaatimuksen saatuaan kutsuttava yhdistyksen ylimääräinen kokous koolle. Jollei kokousta ole kutsuttu koolle, menetellään yhdistyslain 20 §:n 3. momentin mukaan.
11 § Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
12 § Yhdistyksen toimintaa johtaa ja sen asioita hoitaa vuosikokouksessa valittu hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja kahdeksan (8) kahdeksi vuodeksi valittua varsinaista jäsentä, joille kullekin valitaan henkilökohtainen varajäsen. Hallituksen jäsenistä neljä (4) on vuosittain erovuorossa. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä keskuudestaan tai ulkopuolelta sihteerin ja rahastonhoitajan sekä muut tarvittavat toimihenkilöt ja toimikunnat. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja neljä (4) jäsentä on läsnä.
13 § Vuosikokouksen valitseman hallituksen tehtävänä on
14 § Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri, aina kaksi yhdessä.
15 § Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus joko kirjeitse tai julkaisemalla kutsun yhdistyksen omassa jäsenlehdessä tai yhdistyksen kotisivuilla vähintään kymmenen (10) vuorokautta ennen kokousta. Kutsussa on mainittava kokouksessa esille tulevat asiat.
16 § Jos päätöksiä tehtäessä on äänestettävä, tulee kokouksen päätökseksi se mielipide, jota kannattaa yksinkertainen enemmistö. Jos äänet menevät tasan, vaalissa ja suljetussa lippuäänestyksessä ratkaisee arpa, muissa asioissa päätökseksi tulee se mielipide, jota puheenjohtaja kannattaa.
17 § Yhdistyksellä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä omistaa rahastoja, osakkeita ja kiinteistöjä.
18 § Yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on päätettävä kahdessa (2) vähintään kahden (2) viikon väliajoin pidettävässä yhdistyksen kokouksessa, joista jälkimmäisen on oltava vuosikokous. Molemmissa kokouksissa päätökseen vaaditaan kahden kolmasosan (2/3) enemmistö annetuista äänistä. Ehdotuksen sääntöjen muuttamiseksi ja yhdistyksen purkamiseksi voi tehdä hallituksen lisäksi yhdistyksen jäsen, jonka tulee antaa ehdotuksensa hyvissä ajoin kirjallisesti hallitukselle, joka oman lausuntonsa kanssa esittää sen yhdistyksen kokoukselle.
19 § Yhdistyksen purkautuessa varat on käytettävä yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseksi. Toteutustapa päätetään viimeisessä purkamisesta päättävässä kokouksessa.
1 § - Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
2 § - Yhdistyksen tarkoitus ja toiminta
Yhdistyksen tarkoitus ja toiminta
3 § - Toimintavuosi
Toimintavuosi
4§ - Jäsenet
Jäsenet
5§ - Jäsenmaksut
Jäsenmaksut
6§ - Kelpoisuus luottamustehtäviin
Kelpoisuus luottamustehtäviin
Yhdistyksen luottamustehtävään voidaan valita vain yhdistyksen jäsen. Luottamushenkilön on erottava tehtävästään, jos hän eroaa tai tulee erotetuksi yhdistyksestä.
7§ - Yhdistyksestä eroaminen
Yhdistyksestä eroaminen
8§ - Yhdistyksestä erottaminen
Yhdistyksestä erottaminen
9§ - Tilikausi
Tilikausi
10§ - Vuosikokouksen koollekutsuminen
Vuosikokouksen koollekutsuminen
11§ - Vuosikokousasiat
Vuosikokousasiat
12§ - Hallitus
Hallitus
13§ - Hallituksen tehtävät
Hallituksen tehtävät
• johtaa yhdistyksen toimintaa näiden sääntöjen ja yhdistyksen kokousten päätösten mukaisesti sekä toteuttaa yhdistyksen kokousten päätöksiä
• kokoontua puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsumana. Hallitus on päätösvaltainen, jos läsnä ovat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet muista jäsenistä
• tehdä aloitteita yhdistyksen päämäärien saavuttamiseksi ja avustaa yhdistyksen jäseniä neuvoilla, ohjeilla ym. toimenpiteillä ja tehdä tarvittaessa esityksiä
• hyväksyä ja erottaa yhdistyksen jäsenet ja esittää kunniajäseneksi kutsumista vuosikokoukselle
• ylläpitää yhdistyksen jäsenluetteloa
• valmistella ja esittää yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiat sekä kutsua koolle kokoukset
• hoitaa huolellisesti yhdistyksen varoja sekä huolehtii yhdistyksen kirjanpidosta ja tilinpäätöksen valmistelemisesta
• huolehtii yhdistyksen arkistosta
• edustaa yhdistystä ilman eri valtuutusta ja valvoa yhdistyksen oikeuksia
• pitää yhteyttä muihin kasvatus- ja opetusalan järjestöihin
• vastata yhdistyksen tiedotustoiminnasta
• nimittää tarvittavat työryhmät ja toimikunnat sekä nimeää yhdistyksen edustajat eri toimielimiin
• suorittaa muut yhdistyksen toiminnan edellyttämät tehtävät
14§ - Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
15§ - Yhdistyksen kokouskutsu
Yhdistyksen kokouskutsu
16§ - Yhdistyksen päätökset
Yhdistyksen päätökset
17§ - Lahjoitukset, testamentit, rahastot, osakkeet ja kiinteistöt
Lahjoitukset, testamentit, rahastot, osakkeet ja kiinteistöt
18§ - Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
19§ - Varojen käyttö yhdistyksen purkautuessa
Varojen käyttö yhdistyksen purkautuessa
Hyväksytty: Vuosikokous 27.1.2012 ja Vuosikokous 8.2.2013